top of page

Lagring av data! Begreper og forskjellige typer.


Tenk deg at du har en stor boks med LEGO-klosser. Du bruker disse klossene til å bygge forskjellige ting som hus, biler og romskip. Men hva hvis du trenger et spesielt sted å oppbevare alle klossene slik at du enkelt kan finne og bruke dem igjen? Dette er akkurat som hvordan selskaper lagrer dataene sine, som er all viktig informasjon de samler inn.

La oss lære kort om fire steder hvor bedrifter kan lagre dataene sine: databaser, data lakes, data warehouses og objektlagring.


Hva er en Database?

Tenk på en database som en superorganisert oppbevaringsboks. Hver type kloss har sitt eget spesielle rom. Når du trenger en rød kloss, vet du nøyaktig hvor du skal finne den. Det er raskt og enkelt å finne spesifikke deler når du bygger noe viktig, som et LEGO-romskip. Selskaper bruker databaser til å lagre informasjon de trenger raskt, som kundebestillinger eller lagerlister. Informasjonen og dataene du finner i ditt CRM eller i din nettbutikk er eksempler på databaser.

Hva er en Data Lake?

Nå, forestill deg en enorm lekekasse hvor du kan kaste alle LEGO-klossene dine, uansett form eller farge. Dette er som en data lake. Du kan legge alle LEGO-klossene dine der, selv de du ikke er sikker på hvordan du vil bruke ennå. Du kan lagre store mengder klosser uten å bekymre deg for å sortere dem med en gang.

Selskaper bruker data lakes til å lagre alle typer data, som sosiale medieinnlegg, e-poster og videoer, til de finner ut hvordan de vil bruke dem. Dette er en struktur man bruker dersom man ønsker å samle all data fra selskapet på et sentralt sted.

Data Warehouse

Tenk på et fancy utstillingsskap hvor du oppbevarer dine beste LEGO-kreasjoner for alle å se. Det er organisert og perfekt for å vise frem arbeidet ditt. Det er flott for å vise viktig informasjon og ta store beslutninger basert på disse dataene.

Selskaper bruker data warehouses for å analysere og rapportere viktig data, som salgstrender, marginer på produkter og kundesegmenter.

Objektlagring

Tenk på en gigantisk kiste hvor du kan oppbevare dine største LEGO-sett, som det massive slottet eller sjørøverskipet. Det er flott for å holde store, spesielle ting trygge. Det er perfekt for å lagre store datamengder, som videoer og bilder, trygt og rimelig.

Selskaper bruker objektlagring for å lagre store filer som sikkerhetskopier, bilder og videoer.

Konklusjon

Enten du trenger en superorganisert oppbevaringsboks (database), en stor lekekasse for alt (data lake), et utstillingsskap (data warehouse), eller en gigantisk lekekiste (objektlagring), finnes det mange måter å lagre data på.


Hver av dem hjelper selskaper med å holde informasjonen sikker og enkel å bruke, akkurat som du holder LEGO-klossene dine klare for ditt neste store byggeprosjekt.

Din bedrift sitter sikkert på masse data. Gjennom å samle opp og strukturere data på en måte som er oversiktlig og tilgjengelig, vil dette kunne gi deg som bedrift store fordeler.

Data vil gi deg bedre innsikt i beslutninger, kundebehov, trender og optimalisering av prosesser. Les mer om hvorfor og hvordan du kan samle inn og strukturere dine data .

Kommentare


bottom of page